Rondje Markermeer (Hemelvaart)

Tijdens een grootwater overleg kwam het idee naar voren om een rondje IJsselmeer en/of Markermeer te doen. Ik haakte aan als deelnemer en drie leden pakte de organisatie op. Zo is er bijvoorbeeld een ANWB waterkaart van het gebied gescand, geprint en de route opties zijn bekeken. Uiteindelijk is het dan zo ver, We zijn met een klein clubje. De week begonnen met het pakken van de tent, slaapzak en de spullen die nodig zijn voor het eten en evt. koken. Ik heb kort voor de tijd nog een mooie nieuwe poncho, kom, beker en een hoesje voor het bestek kunnen regelen zodat alles mooi compact mee te nemen is. Het moet natuurlijk in de kajak passen en zelf vind ik het wel leuk om verschillende producten te proberen. Alles gepakt, kaart bekeken.

Dag 1 – donderdag 9 mei
De GROTE dag, rond 7u werd ik wakker met een aardige mist en hoopte natuurlijk dat het als we bij het <kitesurf strand te Lelystad> zijn dat het weg is… Iets over 8u te DKV Mijn auto uitgeladen en geparkeerd, de andere auto ingepakt en kajak opgeladen en met twee auto’s en vier kajaks op naar Lelystad,. Rond 10u zijn we aangekomen in Lelystad, iets eerder dan gepland. We moesten even kijken waar we de kajaks konden neerleggen, ook omdat we de camperplaats niet op mochten. De auto’s onder de brug, de kajaks in de zon op de ‘weg’ naar het strand gelegd en daar de meeste spullen uitgepakt, in de kajaks gepakt en de kajaks op de wieltjes gezet op naar het strand, kijken wie het verste kwam in het mulle zand. Rond 11:10 vertrokken we vanaf het strand op naar <Marker Wadden>, helaas kan je hier niet kamperen dus het werd een ‘koffie’ pauze. Rond 12:30 kwamen we in de haven van het Marker Wad aan. Na aankomst heeft één persoon het Marker Wad voor ons betaald. Gelukkig is er een kajak tarief waardoor je niet het volle bedrag hoeft te betalen aan Natuurmonumenten. Tijdens de pauze had ik een appelsap en appeltaart gepakt. Vruchtensap en sporten gaan niet goed samen… Dat was een beetje dom omdat ik het eigenlijk al wist vanuit de KVA cursus maar ja soms heb je zin in wat koud drinken. Na de pauze bij het restaurant zijn we in de buurt van onze kajaks nog ergens gaan zitten en konden daar nog even genieten van een gekookt eitje, wat komkommer en ander lekkers. We hebben aardig lang gepauzeerd want rond 14u gingen we naar Oosterleek, ten westen van het Marker Wad. Tijdens de tocht leek het voor mijn gevoel erop dat we te ver naar het noorden gingen en in Venhuizen zouden uitkomen maar dat viel, zoals op de kaart te zien is, wel mee. Het was wel een lange tocht en we kwamen aardig vermoeid aan. Je ziet ‘heel lang’ de kust waar je heen moet maar lijkt er niet te komen. Ons tempo zat er niet meer in zoals het zou moeten en zelf ben ik van mening na de ervaring van dit weekend, dat ik meer lange afstanden moet trainen. Trainen op de IJssel met wind naar Nijenbeek of verder. Met de grootwater ploeg misschien wat vaker naar het kitesurf strand in Lelystad of een mooie andere locatie om lekker in de golven en wind te oefenen.
Maar met onze tong op het spatzeil zijn we rond 17:30 aangekomen op het strandje bij de camping en de dijk waar we overheen moeten. Dit was nog een uitdaging maar dankzij de <draaglussen> ging dit aardig goed. De dijk op met de lussen, de weg over en de kajak aan de andere kant op het gras leggen, we geven hem een zetje en hij ligt beneden… Toch fijn die degelijke PE en dikke polyester kajaks, ze kunnen wat meer hebben dan de ‘moderne’ dunne carbon/kevlar kajaks. Vanuit het gras onderaan de dijk gingen we naar de camping. Op de camping hadden we keuze tussen een krappe plaats tussen caravans of een paardenwei/bak met wat drollen en hoog gras, maar wel flink wat ruimte dus onze keuze was niet moeilijk! De drollen ontwijken en de tent opzetten. Eten bestellen werd het en douchen voor degene die snel waren. Ik heb eerst de tent opgezet, spullen ingepakt, matje en slaapzak klaargemaakt en alvast de spullen voor het douchen gepakt. Rond 19u kwam het eten, ik had flink wat pasta en de anderen hadden een pizza calzone zonder calzone maar met gehakt en… de rest was denk ik achtergebleven in de pan. Na het eten ben ik gaan douchen. Het was een lekker warme douche. Na het douchen hebben we nog wat zitten kletsen en de briefing voor de volgende dag gedaan. Na de briefing en wat eten en drinken ben ik rond 21:30 de tent in gedoken…

Dag 2 – vrijdag 10 mei
Na een goede nacht geslapen te hebben was ik vroeg wakker, te vroeg om op te staan en ben weer gaan slapen. Rond 7:15 lekker opgestaan, mijn tanden gepoetst, zonnebrandcrème opgedaan en de spullen grotendeels ingepakt, wat gegeten en de kajak kleding aangedaan. De rest van de spullen ingepakt, de tent afgebroken en de kajak vast op de kar gezet. We zijn samen de dijk op gereden, naar het pad van het strandje en daar met de draaglussen de kajaks één voor één naar het strandje getild. Dit kostte door de brandnetels wat pijnlijke benen. Rond 9:50 zat iedereen in de kajak om te vertrekken naar de camping van Edam. Onze koers hebben we in de ochtend besproken en het doel is om in Warder aan te komen. We hebben dit netjes gedaan en kwamen rond 11:40 goed aan in Warder, het <KNRM reddingsstation> waar ook een watersportvereniging zit. Het viel mij op dit traject wel op dat er weinig tot geen betonning te zien is, op de kaart is dit wel zichtbaar en waarschijnlijk op de AIS ook. Met toestemming van één van de leden konden we bij de watersportvereniging pauzeren. Heerlijk in de zon! We hebben weer van een eitje en wat komkommer kunnen genieten, dat was wel fijn en top dat dit mee was! Dank!!
Rond 12:45 zijn we in Warder vertrokken en zetten onze koers naar Edam, dat was een ‘klein’ stukje langs de kust. Rond 14u waren we al op de camping te Edam. Het uitstappen ging dachten we op het strand, maar dit strand was er niet meer dus het uitstappen ging wat anders dan gepland. Ik stapte naast de trailer helling in het water en kon de kano de helling op trekken zo het gras op. Tijdens het uitstappen kwam de campingeigenaar al naar ons toe, hij had eigenlijk een ander veld in gedachten maar omdat we geen stroom nodig hebben konden we naast een trekkershutje staan wat voor ons fijner was qua afstand. De laatste meters tillen hebben we met de draaglussen gedaan en de kajaks naast het hek en heg gelegd. Ik heb mijn tent opgezet, al had ik het grondzeil 45° kunnen draaien vanwege de ingang die nu ‘recht’ tegenover het trekkershutje was. Na het opzetten van de tent en het uitpakken van de kajak (alleen het noodzakelijke) heb ik het matje en slaapzak klaargelegd, de spullen voor het douchen gepakt en ben gaan douchen. De douche was in ieder geval fijn en ik heb nog wat kajak kleding kunnen uitspoelen!! Na het douchen hebben we de volgende dag besproken en zijn rond 16u Edam in gegaan om wat te wandelen, te drinken en te eten. In Edam hebben we bij ‘Harmonie’ eerst wat gedronken en zijn daarna wezen wandelen om het centrum te bekijken en terug naar de Harmonie om wat te eten, ik had een lekkere kipsaté. Rond 19:15 terug op de camping en toen nogmaals even de route bekeken en besproken ivm de wind, morgenochtend even afwachten hoe het weer wordt en wat iedereen kan en wil, ik wil graag de wind, golven en de stroming op het Markermeer wel even ervaren. Ik ging op tijd naar bed. In bed toch nog even bekeken wat mogelijk was bij veel wind en wat ik zelf zou doen als alternatief.

Dag 3 – zaterdag 11 mei

De laatste dag! Rond 7:20 opgestaan, zoals normaal deels al ingepakt, al kan dit wat beter maar de ervaring komt met de jaren… Even gegeten, tanden gepoetst en toen de tent afgebroken en de kajak ingepakt. Zoals we vermoeden bleef het flink waaien en hebben in de ochtend besloten om naar de broer van Cor te gaan in Monnickendam. Dit was een klein deel via het Markermeer, langs Volendam en zo naar Monnickendam. Dus niet naar het Marker Eiland, Almere en dan parallel met de dijk naar het kitesurf strand te Lelystad.
Rond 9u waren we allemaal klaar voor vertrek, we zijn aan de zijde van de ‘Nieuwe haven’/Oorgat ingestapt via een hoge wal, met een aantal handdoeken op de kant, een lange lijn aan de kajak, konden we de kajaks één voor één laten zakken en ook één voor één instappen, de PE kajaks als laatste. Deze instap locatie deden we omdat we dan weinig tot geen last hadden van de golfslag op het Markermeer. Vanuit deze geul konden we relatief rustig het Markermeer op en zo naar Volendam waar nog een flink jacht lag. Even mooi om te zien al is niet alles mijn smaak.
Zoals we bij de watersportvereniging te Warder hoorde had het in januari dit jaar flink gestormd, storm Henk. Vanwege de oostenwind hebben ze aardig wat schade opgelopen. Via Volendam zijn we redelijk langs de kust naar Monnickendam haven gepeddeld om zo het Monnickendammergat in te peddelen. We zijn het centrum in gepeddeld en gingen zo naar de Damsluis. Bij de damsluis konden we geschut worden, dit werd vrijwillig gedaan. We hadden helaas geen kleingeld bij de hand dus dat moest later op de dag even langs gebracht worden. Via de damsluis zijn we de Pierebaan in gepeddeld, en via wat kleine slootjes zijn we rond 12:30 aangekomen bij de broer van Cor. Dit was ons eindpunt. We hebben ons (deels) omgekleed en de kajaks aan de voorzijde van het huis gebracht. In de tuin en een mooie zon nog even een uurtje wat gedronken en gekletst. Rond 13:30 gingen de chauffeurs op naar het kitesurf strand te Lelystad om de auto’s te halen. In de tussentijd is Cor per fiets naar de sluis gegaan om de kleine bijdrage te brengen. De volgende keer leggen we wat geld in het luik (kleine luik voorzijde) klaar 😉 In de tijd dat Cor weg was heb ik de luiken van de kajaks open gedaan zodat het wat kon drogen en luchten. Mijn eigen spullen deels uit de kajak kunnen halen en wat in een tas kunnen stoppen. De meeste dingen zaten in een waterdichte zakjes en die gaan in de weekendtas en die gaat in de auto als die weer aanwezig is. De spullen in kleine waterdichte zakjes doen vind ik zelf altijd wel prettig, dan heb je een niet alles los liggen. Het is waterdicht verpakt mocht er toch wat water in je luik komen of als het regent kan je alles droog je tent in ‘gooien’. Na het uitpakken samen met Cor nog even bij de buurman wat gedronken. De kajaks in de zon uitpakken was wel wat warm. Toen we bij de buurman wat zaten te drinken kwamen de auto’s eraan, de tas gepakt, alles ingeladen en de kajaks op het dak.
Rond 16u naar DKV/Deventer vertrokken. Onderweg gegeten bij van der Valk in Hilversum, ook wel bekend als “De Witte Bergen”.
Rond 18:15 waren we klaar en gingen door naar DKV. Om 19:30 was het grotendeels opgeruimd bij de club en konden we naar huis. Bijna alles had ik weer in mijn eigen auto geladen en ging ik ook lekker naar huis. Lekker opruimen en wassen… Je kent het wel, de stinkende kajak kleding… 😉

Ik heb een mooie tocht gehad en ik heb wat dingen geleerd of ervaren dus dat kan ik voor in de toekomst gebruiken. Ik zal in de toekomst moeten trainen voor langere tochten op open water met meer wind. Mijn doel is ook om de minimale bagage mee te nemen. Een warme set kleding is toch wel fijn voor de koude avonden en een brander om wat warm water te maken is altijd handig. Misschien nog even sparen voor de EasyMarcs kajak kar.