Zondag zijn we met een stuk of acht DKV leden de IJssel op gegaan. Vanuit de Gashaven zijn we naar het pontje (de Worp) gekanood, dit al met een ‘voorvaarder’ en ‘achtervaarder’. De groep hoort hier tussen te blijven en de ‘voorvaarder’ hoort de groep compact te houden. Deze missie was bij mij op het einde van de oefenochtend ‘mislukt’. Je gaat al te snel je eigen gang op je bekende ‘thuiswater’, maar het is wel een eyeopener om te zien wat er kan gebeuren en ook dat sommigen helemaal hun eigen weg gaan.
We hebben zondagochtend bijvoorbeeld geoefend met heen en weer varen: vooruit maar ook een groot stuk achteruit, zijwaarts verplaatsen d.m.v. de trekslag en de wrikslag. Op snelheid varen en dan de boogslag-lage steun combinatie doen. Dat gaat alleen wat anders dan ik gewend ben vanuit de wildwater kano. De lage steun ging niet bij iedereen helemaal goed, maar met dank aan het goed oefenen van de reddingsoefeningen hadden we één van de leden snel weer in de kajak. Hij had een droogpak aan en daarom konden we met zijn allen rustig terug. Ik was dit keer de voorvaarder. Bij het oversteken had ik niet op de groep gewacht en ging iedereen zelfstandig over wat eigenlijk niet de bedoeling was… De volgende keer pakken we dit anders aan! Tijdens toertochten zijn we sowieso hier wat strenger in dan tijdens de clubactiviteiten op de IJssel. Maar wel een goede leer om er over het algemeen beter op te letten. Samen uit samen thuis!
Het is de bedoeling om de KVA certificering standaard binnen de club aan te bieden, het is een mooie aanvulling na de beginnerscursus. Het is ook handig als je meegaat met andere verenigingen; voor hen is het een indicatie van wat je kunt qua techniek. Voor jouw kano conditie is het handig om bijvoorbeeld het Toerboekje van het Watersportverbond bij te houden of voor jezelf een boekje of logboek (digitaal) te maken.
De KVA beschrijving zoals in het cursusboek:
“Het doel van het diploma is vast te stellen of de kandidaat voldoende kennis,
technische vaardigheid en uithoudingsvermogen bezit om veilig met een kajak een tocht te ondernemen individueel of onder leiding van een vaarleider op stilstaand of licht stromend water bij gematigde weersomstandigheden.”
Na de KVA ochtend hebben we met zijn tweeën in de kantine een demo gegeven hoe we de kajak inpakken voor een trektocht. Er was een aantal geïnteresseerden en het was voor mij ‘spannend’ omdat dit de eerste keer was om de Etain kajak in te pakken met de kampeerspullen. Het leek er gemakkelijk in te kunnen, of ik was van alles vergeten… Ik heb de paklijst voor het Hemelvaartweekend aangehouden dus ik had het meeste wel mee. Al is het elke keer toch kijken wat je kan gebruiken vanwege het weer of moet je bijv. voor vier dagen eten meenemen. En ook het materiaal verandert nog weleens.
Op naar een mooi seizoen (al probeer ik het hele jaar door te kajakken) en veel avonden kanoën!