Kajak reparatie (17-feb)

Zaterdag 21 oktober heb ik mijn nieuwe kajak opgehaald, de Valley Etain 17.5. De reden van de wisseling van de Wadloper 520 naar de Etain is voornamelijk de degelijkheid tijdens grootwater en de trektochten. Er waren goede berichten over de Etain en ook qua snelheid i.c.m. het materiaal.

Na het ophalen van de kajak hebben we zaterdag 11 november de tocht naar Pampus gehad en begin december de Sinterklaasintocht. Dat verliep allemaal ‘droog’, maar pas na een zwembadtraining kwam ik erachter dat er in het dagluik (het luik gelijk achter mij) aardig wat water stond. Tijdens de tweede zwembadtraining heb ik eens wat water in mijn kuip gelaten. Voor deze ruimte is er geen benaming, je hebt wel je voorluik, achterluik en dagluik maar de ruimte waar je zit??? Als je wat moois weet, laat het maar weten! Er bleek dat het water onder het schot achter mijn zitje door kwam, dus vermoedelijk iets met de kitrand, maar dit kan je niet bekijken zonder het zitje eruit te halen. Na de training overleg gehad met de leverancier, Kanocentrum Arjan Bloem; ze zouden kit opsturen om het te repareren. Maar omdat het klusje door mij nog niet eerder uitgevoerd is en er een lid wilde gaan kijken naar een nieuwe kano, hebben we besloten om naar Arjan Bloem te gaan.

Zaterdag 17 februari zijn we uiteindelijk met zijn tweeën naar Arjan Bloem gegaan, er waren vanuit de club geen andere leden die mee wilden; we zouden wel enkele bestellingen meenemen. Bestellingen meenemen is inmiddels binnen de club standaard geworden; het is nu gebruikelijk om even te communiceren dat je naar de kano snoepwinkel gaat.
In de ochtend van de 17e vrij ben ik vroeg naar de club gegaan om de kajak te pakken, spanbanden alvast over de imperial te maken en samen met Hester zowel mijn als haar kano op het dak gelegd. Na een voorspoedige rit kwamen we aan. Helaas is het restaurant naast het Kanocentrum tijdelijk gesloten i.v.m.verkoop dus zijn we gelijk doorgelopen naar de winkel; zoals altijd vriendelijk handen schuddend ontvangen, overlegd en de kajak in de winkel gelegd voor de reparatie. In de winkel was het iets warmer dan in de werkplaats. ‘Stiekem’ heb ik met Arjan meegekeken hoe het zitje vast zat en bekeken hoe de kit eruit ziet. Er lijkt een klein gaatje in de kit te zitten, op de plaats die ik dacht. Ik had alleen verwacht dat de kit helemaal ontbrak of dat er een grotere scheur zat.

Na het schoonmaken met aceton is de zijde aan het zitje extra gekit, de kant bij het dagluik is ‘helaas’ minder goed bereikbaar maar deze hebben we wel schoon kunnen maken en gekit. Standaard worden de tussenschotten bij de Etain aan één kant gekit; hier was ik wel een beetje verbaasd over na de aankoop inspectie. Na het kitten is het zitje weer teruggeplaatst en ben ik de winkel doorgeweest om wat spullen te bekijken en bij de proefvaart te kijken. De Rebel kajak bevalt goed, was het laatste van dit type en formaat dus hebben ze hem gelijk gereserveerd.

Hester had haar ‘oude’ kajak ook meegenomen om evt. te kunnen vergelijken maar dit was niet nodig, het verschil was snel merkbaar zonder beide kajaks te hebben geprobeerd. Zelf heb ik alleen een ander afdekzeil meegenomen omdat de Reed zeilen helaas te smal (mijn mening) zijn waardoor ze snel van de ‘gladde’ kuiprand schieten. Alles weer vastgezet en op naar Wormer voor een late lunch en daarna door naar de club om de kajaks weer af te laden.
De kajak een kleine week met rust gelaten om de kit met deze kou goed te laten drogen. Zaterdag 24 februari zijn we naar het zwembad gegaan, EN! alles was droog gebleven, ik zag geen water meer in het dagluik. Dus de reparatie was geslaagd, gelukkig!

Arjan Bloem bedankt!!!