Obstakelrun Dinkel (3-mrt)

Zondagochtend zijn we vroeg naar de Dinkel vertrokken. Om 8u hadden we bij DKV afgesproken. Ik was er al eerder: trailer klaar gezet, slot eraf, deuren open en mijn eigen kano alvast klaargelegd; rustig op het bankje buiten op de rest gewacht en even een foto van het hoge water gedeeld. Rond 8:30 vertrokken we met 7 kano’s naar Glane zodat we 20 km konden gaan kanoën op de Dinkel, een tocht met hindernissen (bomen en zwerfafval).

We hebben flink doorgereden op de A1, toch wel fijn zo’n degelijke geremde trailer. Rond 10 u hebben we de auto’s omgereden zodat de auto met trailer en droge kleding in Lutterzand stond. Met de andere auto teruggereden naar het beginpunt, daar de laatste dingen aangetrokken en op een prima plaats onder de brug ingestapt.

Hierna met een kleine gezellige groep vertrokken naar de eerste hindernissen in de omgeving van Losser, bij het Schoklandpad (+/- na 4,5 km) te Losser hebben we onze lunchpauze gehad. In eerste instantie bedoeld als koffiepauze maar uiteindelijk ook wat gegeten. Tijdens de lunchpauze nog wat wandelaars en fietsers voorbij zien komen die uit interesse ons vroegen wat onze plannen waren. Na de lunch in de zon (dus niet erg konden afkoelen) zijn we verder gegaan.

Heerlijk slingeren over de Dinkel, enkele dikke takken of zelfs dunnere bomen die we op en onder water tegenkwamen. Zoals op de kaart te zien is varen we vanaf een kilometer op 7 t/m 12 aardig parallel aan de Duitse grens. Deze dag hebben we weinig hele ‘dikke’ brede opstoppingen gehad en doordat we met een kleine groep waren konden we overal snel door. We hebben eigenlijk nergens hoeven over te dragen, bij een U-bocht lag aan beide kanten een dikke boom waarbij we wat twijfels hadden, een deel van de leden werd geholpen met hun kano slepen door de modder. Maar ik heb de gok gewaagd en ben verder gaan peddelen. De eerste onderdoorgang ging goed, bij de tweede bleef ik even met mijn zwemvest hangen, maar met wat extra bukken en heen en weer bewegen kwam ik verder.

De laatste drie kilometer voer je langs het natuurgebied Lutterzand en dit keer waren er veel wandelaars die de hond gingen uitlaten, het was er heerlijk weer voor! Nog een enkele boom met wat takken die in de weg lagen waar het wat moeizaam ging; mijn ervaring is dat het de laatste drie kilometer vaak wel ging maar dit keer niet. Na de brug van de Lutterzandweg (inmiddels geen zand maar asfalt) konden we aan de rechterzijde uitstappen: 50 cm hoge kant, glad wit zand en geen steiger dus het was even gezamenlijk helpen uitstappen. Ik glijd in mijn huidige kano wat weg als ik wil opstaan, de bodem is glad, rubberen zolen enz. Dus Cor hielp me vanuit de kano en zo kon ik in ieder geval stabiel met een hand aan de kuip uitstappen. Omgaan voor publiek wil je niet 😉 Hierna ben ik gaan omkleden en met Bart mijn auto gaan ophalen, de andere laden alle kano’s op. Bij terugkomst even het afdekzeil er nog op gedaan en mijn spullen (spatzeil, zwemvest, anorak) die ik vaak na een tocht bewust in de kuip laat liggen in de auto gelegd. De aanhanger bij Bart aangekoppeld, de verlichting die nagekeken moet worden gecheckt en op naar DKV! We hebben er nog even over gehad om in het restaurant wat te eten, maar ik wilde sowieso op tijd naar huis en achteraf gezien waren de prijzen ook niet echt low budget. Bij de club alles afgeladen, de spullen uit de auto’s gehaald en op naar huis, de natte ‘bende’ maar even uithangen en een deel in de wasmachine gedaan op het 30 gr wolprogramma, gaat mooi met enkele stukken! Nu lekker laten drogen en later in de week de kano misschien even schoonmaken of na zondag; dan gaan we naar de “kop van Overijssel”, een groot watertocht.

Logboek

Organisatie: DKV
Tochtleider: CL
Instructeur:
Startpunt: Glane
Eindpunt: Lutterzand
Aantal KM (zie ook GPX): 20
Duur:

Windkracht: 2 a 3 Bft
Windrichting: O/NO
Temperatuur: 9° a 14°
Zoutwater?: Nee
Waterstand: 30,5cm